Annie van Gansewinkel

After date

Een vrouw reist terug naar huis na een date. Vindt ze hem leuk? Vindt hij haar leuk? Wat denkt ze als hij haar bestookt met sms’jes, maar vooral: wat zal ze doen? Download After date en lees het!

Wil je meer van deze Pikas lezen ?

After date

Annie van Gansewinkel

Nog tien minuten. Hopelijk kan ze zitten, al zal een stiltecoupé niet voorradig zijn op dit tijdstip. Het lijkt wel of heel Nederland de verveling bestrijdt met een treinritje. Zulke zondagmiddagen heeft zij ook grif verzameld in haar leven, maar erger nog waren de routineuze zondagmiddagen. Jaar in, jaar uit, beurtelings naar zijn ouders en haar ouders. Van die bezoeken die ze een jaar vooruit kon uittekenen. Het kopje, het hapje, het glaasje, gelardeerd met zouteloze praatjes. Dat Lars mét hun relatie ook de sleur beëindigde, dáár is ze hem nog eeuwig dankbaar voor.
De stiltecoupé stopt precies voor haar neus en wonderwel zitten er weinig mensen in. Daadkrachtige dertigers duwen haar opzij, een wolk testosteron omhult haar. Laat ze met hun luidruchtigheid alsjeblieft rechtsaf gaan. Wie durft er iets van te zeggen als ze de stiltecoupé tot in de kleinste hoek vullen met hun gebral? Tess in ieder geval niet. Gelukkig gaan ze inderdaad de rechtercoupé in.
Ze heeft behoefte aan rust. Geen gepraat, geen beweging om haar heen, in haar hoofd is het al luidruchtig genoeg. Nu kan ze alles op een rijtje zetten, al weet ze ook meteen dat dat een illusie is. Daarvoor is een treinrit van twintig minuten te kort en bovendien is de kluwen in haar hoofd voorlopig onontwarbaar.
Ze moet bij het begin beginnen, de ontmoeting. Nee, daarvoor, hoe ze zoekend rondkeek in de stationshal. Was hij het, of hij? Die hopelijk niet.

Hij was groter dan ze had gedacht, lekker groot. Dikker ook, ietsje maar, en toch bewoog hij met een onverwachte gratie. Die eerste dertig seconden zijn bepalend volgens onderzoek. Hoe vaak heeft ze dat al niet gelezen en nog steeds waagt ze het te betwijfelen. Ze wil niet dat een man in dertig seconden een oordeel over haar velt. Dan is ze immers niet op haar best en ze zou ook niet iemand willen die gemakzuchtig kiest voor een hapklare brok. Een man die haar wil, zal zijn best moeten doen.
Alsof de mannen voor het oprapen liggen. Voor vrouwen van haar leeftijd is de relatiemarkt moeilijk, zeggen de beursanalisten. Toen ze vorig jaar 45 werd, wist ze dat ze definitief een grens overschreed. Waardeloos geworden voor een man die in een tweede leg wilde schitteren als nog leukere papa. Met leeftijdgenoten zou het ook moeilijker worden, die kozen liever voor een jong ding onder de 40.
Waarom wilden mannen graag een jongere vrouw? Ze had de logica er nooit van begrepen. Mannen gingen statistisch gezien immers eerder dood. Reden te meer om een iets oudere vrouw te kiezen, dat vergrootte tenminste de kans op samen oud worden.
Dat Jef een afspraak met haar wilde ondanks zijn 44 jaar, had haar verbaasd. Ze had zich zelfs afgevraagd of hij een of ander gebrek had waardoor hij geen jongere vrouw kon krijgen. Vreemd dat ze zelf onbewust ook meeging in die rare conventie dat een vrouw jonger moet zijn.
Drie tonen uit haar mobiel scheuren de stilte aan stukken, een paar mensen kijken verstoord op uit hun boek. Stiltecoupé, wijzen hun blikken.

Ze zet haar mobiel meteen op stil en kijkt naar het scherm. Geen bekende uit haar telefoonlijst.

Het was leuk vanmiddag. Jef.

Zo, die is al een stuk verder met zijn evaluatie. Zelf is ze nog blijven steken bij de ontmoeting op Utrecht CS. Fijn dat ze niet hoeft te raden hoe hij het gevonden heeft. Bij het afscheid zeiden ze allebei dat ze het leuk hadden gevonden. Natuurlijk, je gaat niet zeggen dat je iemand waardeloos of een engerd vindt.
Dat was Jef ook helemaal niet, maar wat ze verder van hem vindt, daarvoor moet ze eerst de film langzaam terugdraaien. Onderhoudend was hij zeker. Dat zij had voorgesteld om deze eerste afspraak te beëindigen, kwam vooral omdat haar hoofd zo vol was van alle indrukken. Behoefte om zich even terug te trekken. Reculer pour mieux sauter, zoals de Fransen treffend zeggen. Een stap terugzetten om daarna beter te kunnen springen.
Springen. Bespringen? Hallo Tess, houd je hoofd koel.
‘Het was zeker leuk.’ Zal ze dat bericht terugsturen? Dat is misschien wat erg gretig. Mannen zijn jagers, zegt haar goede vriend Dave altijd. Lastig om dat evenwicht te vinden tussen uitdagend afstand houden en te gretig zijn zodat een man geen zin heeft om nog moeite te doen. Tegelijkertijd vindt ze een man die moeite voor haar doet al gauw een sneue uitslover.
Jef had mooie handen. Hij speelt aardig piano, zei hij. Vingers die toetsen beroeren, teder, speels titsend en doortastend. Ze voelt een huivering langs haar ruggengraat.
Zou hij een vleugel hebben en hoe zou het zijn als zij zich daarop voor hem uitstrekte? Kunnen zij samen van de toekomst een magnum opus scheppen?

Een magnum opus, samen, het is haar wel in de bol geschoten. Een simpel berichtje dat het leuk was en ze krijgt al vleugels. Als een op hol geslagen paard dat in de verste verte niets heeft van Pegasus.
Misschien blijft het bij dit berichtje, fatsoenshalve maar meteen verstuurd als vette punt na een rampzalige ontmoeting. Het kan toch dat het in zijn ogen niet meer dan dat was? Het zou ook te mooi zijn als ze beiden in die eerste blik zouden lezen: op jou heb ik mijn hele leven gewacht. Tot jou hebben al die omwegen en dwaalwegen geleid.
Zo eind goed, al goed, gaat het in het leven niet, in haar leven niet althans. Ze heeft trouwens geen spijt van al die omwegen, ze heeft er op zijn minst van geleerd, roept ze altijd dapper, zoals ze ook straks nog tegen Jef zei.
Open spraken ze over eerdere liefdes, het advies van deskundigen ten spijt dat je dat beter niet kunt doen bij een eerste date.
Maar ze hadden ook niet de vuile was buiten gehangen. Als ze terugkeek, hadden ze zich allebei niet gepresenteerd als bedrogen, mishandelde of gedumpte zielenpoten.


  • app store
  • google play